top of page

Nederlands.

 

 

Kas de Munnik H4B.

Mnr. Pijpers.

 

Lezen voor de lijst.

 

http://www.lezenvoordelijst.nl/

 

 

 

 

2010 - present

Mijn mooiste momenten met:

Gedichten.

 

Wij hebben dit jaar 2 gedichten gemaakt, een over een analyse en een over zintuigen. Deze twee gecichten heb ik zelf gemaakt.

 

Analyse gidicht.

Gedicht 1:

Zijn goudblonde lokken en knevel, 
Zijn geestvolle neus en mond, 
Zijn vergeetmijnietblik, zijn tenorstem
En zijn New-Foundlandsche hond.

Ik moet er gedurig aan denken, 
Zelfs adem ik soms nog flauw
Den geur in van zijn sigaren. 
Hij kocht ze gewoonlijk bij Blaauw.

Ruik ik opnieuw die sigaren, 
Dan wordt ik eensklaps zoo raar.
Is ‘t, omdat hij ze rookte,
Of was de tabak mij te zwaar?

Uit: Piet Paaltjens, Snikken en Grimlachjes (Grote lijsters, 1998)


Stap 1: Globaal lezen 

Het gaat over een man die sigaren rookt. Het is meteen wel te begrijpen. Het is geen moeilijk gedicht.

 

Stap 2: Grondig lezenHet gedicht heeft geen titel. Moeilijke woorden die er in voorkomen zijn knevel en geestvolle. Het gedicht heeft een normale zinsopbouw, alleen begint iedere regel met een hoofdletter, maar het zijn niet allemaal nieuwe zinnen. Er staan af en toe wat oud Nederlandse woorden in. Bijvoorbeeld zoo en Den. Er zitten geen woorden of zinnen in het gedicht met een dubbele of diepere betekenis. Alles wat verteld word wijst op de man over wie ze verteld, daar gaat heel het gedicht over. En over de gevoelens van haar voor hem. Er zit misschien een beetje een vergelijking in. Zij vergelijkt de geur van de sigaar met de man, want als ze de geur van een sigaar ruikt, denkt ze aan hem, want als ze de geur van een sigaar ruikt, denkt ze aan hem. Dit is dan een vorm van beeldspraak. De stijlfiguren die er in voorkomen zijn: Hyperbool: “Zijn gouden lokken” Dat is een vorm van overdreven taalgebruik. Enumeratie: de 1e strofe is een beetje een opsomming van de eigenschappen van de man. Er zitten geen symbolen in het gedicht. Het gedicht bestaat uit 3 strofes. In de 1e strofe word verteld welke eigenschappen de man heeft. In de 2e en 3e strofe word verteld wat zij voor hem voelt en over hem denkt.

 

Stap 3: Interpretatie 


Het gedicht maakt duidelijk dat ze verliefd is op de man of in ieder geval iets voor hem voelt. Ze denkt er gedurig aan. Ze vraagt zich af of ze zich zo raar voelt door de geur van de sigaar of omdat ze door die geur steeds aan hem moet denken. Ze gebruikt de woorden ‘goudblonde lokken’ om het extra duidelijk te maken. In de 1e strofe legt ze ook uit wat ze zo mooi vind aan hem. 

Stap 4: beschrijving verstechniek:

Rijm:
De plaats waar de woorden rijmen is aan het eind. 
Mond-hond (regel 2 en 4)
Flauw- blaauw (regel 6 en 8)
Raar- zwaar (regel 10 en 12)
Dit is een vorm van eindrijm, mannelijk of staand rijm. Dat is niet gevolgd door onbeklemtoond stuk. 
De rijmklank is volrijm. 

Het rijmschema is:
A-B-C-B
A-B-C-B
A-B-C-B
A-B-C-B
Dat is dus een vorm van gebroken rijm.

Metrum en ritme:

Zijn goudblonde lokken en knevel,

Zijn geestvolle neus en mond, 

Zijn vergeetmijnnietblik, zijn tenorsten

En zijn New- Foundlandsche hond. 

Ik moet er gedurig aan denken. 

Zelfs adem ik soms nog flauw

Den geur in van zijn sigaren 

Hij kocht ze gewoonlijk bij Blaauw

Ruik ik opnieuw de sigaren ,

Dan word ik eensklaps zoo raar.

Is ‘t, omdat hij ze rookte

Of was de tabak mij te zwaar?


Stap 5: Oordeel: persoonlijke waardering

Ik vind het gedicht wel mooi. Ik snapte het meteen en dat had ik niet verwacht, want het is een gedicht uit de tijd van 1850-1852.
Het onderwerp vind ik wel leuk: verliefdheid. Ik vond het ook wel mooi beschreven. 
De opbouw was ook wel te begrijpen: eerst maakt ze duidelijk waarom ze hem zo leuk vind en daarna schrijft ze haar gedachtes en gevoelens over hem op. De opbouw was niet ingewikkeld. 
Het taalgebruik was soms in wat oud Nederlands. Bijvoorbeeld de woorden “zoo” en Blaauw”. Het dat stoorde niet.

 

 

Zintuigen gedicht.

 

Vrijheid lijkt op de vrije weides
Ruikend naar bloesems en gras van weides ver hier vandaan
Met de smaak van een nieuw leven dat je begint
Voelend alsof je de angst in de ogen kijkt maar niet bang bent
Met het geluid van de wind in je haren
Terwijl je weet dat het nooit zo zou zijn 

 

 

 

Leesautobiografie.

Mijn leesverleden.

 

Mijn eerste leeservaring gebeurde vroeg in mijn leven toen ik werd voorgelezen door mijn ouders. Ik werd voorgelezen uit de boeken Jip en Janneke, het grote sprookjesboek, kabouter plop en de vis met de mooie schubben. In groep 3 leerde ik zelf lezen. Dat gebeurde op school door het tutor lezen. Tutor lezen is het lezen samen met een persoon die dan in groep 8 zit. Daarmee kies je boekjes uit naar jouw niveau je gaat na elk boekje een niveau hoger waardoor je beter leert lezen. Thuis leerde ik ook lezen doordat ik elke avond 10 bladzijdes moest lezen voor dat ik ging slapen. In de auto als ik op vakantie ging, kregen ik en mijn zus voor in de auto een boek. Die we dan de gedurende reis konden lezen.  De jaren daarna heb ik vooral boeken van kippenvel gelezen en boeken zo als snelle Jelle, die boeken las ik uit mij zelf. In Groep acht zijn wij veel klassikaal gaan lezen. We deden dat bij de les taal. We lazen dan om de beurt een stukje en als je niet wist waar je was moest je 10 bladzijdes lezen. Tot en met groep acht las ik nog wel eens een boek uit me zelf maar na groep 8 niet meer.  In de eerste heb ik een aantal boeken gelezen voor school. Voor Nederlands maar ook voor Engels. In de tweede en derde ben ik ook weer boeken gaan lezen voor school dit keer weer meer als in de eerste. Het niveau van de boeken lag ook hoger en de boeken waren dikker. De boeken die ik in de derde heb gelezen zijn De Hongerspelen, Kruistocht in spijkerbroek, Sproetenliefde, Verliefd en nu? en Pizza Maffia.

Zelf lees ik nooit meer een boek uit mezelf alleen als ik voor school een boek moet lezen dan lees ik het boek. Lezen vind ik eigenlijk ook ouderwets.

 

Wat voor een lezer ben ik.

 

Eigelijk houd je (waarschijnlijk) niet van lezen, maar goed als het dan toch moet, lees je bij voorkeur niet al te dikke jeugdboeken, en het liefst boeken waarin veel gebeurt. De hoofdpersoon moet van je eigen leeftijd zijn. Jongens lezen dan graag avontuurlijke oorlogsboeken, meisjes boeken over problemen.

 

Mijn top 3 boeken van de afgelopen Jaren.

 

1 hongerspelen.

Hongerspelen staat op een omdat ik het leuk vond om een boek te lezen waar veel spanning in zat en ik werd echt in het boek getrokken.

 

2kruistocht in spijkerbroek.

Kruistocht in spijkerbroek staat op een omdat ik de film had gezien en ik wist dat het boek een soort oudere versie van de film was ik vond het leuk om te kijken wat er verschilde tussen de film en het boek.

 

3gone.

Het boek gone staat op 3 omdat ik niet verwacht had dat het zoon spannend verhaal was. maar in de loop van het verhaal wel bleek.

2010 - present

bottom of page